Spelbegeleiding

Wat houdt spelbegeleiding in?
Voor sommige kinderen is gezellig samen een spelletje spelen niet vanzelfsprekend. Ze hebben moeite om sámen te spelen. De interactie met een of meer andere kinderen, het op hun beurt moeten wachten. Ze begrijpen het spel niet, de spelregels zijn in hun ogen niet logisch of niet eerlijk. Ze hebben moeite om zich aan de regels van het spel aan te passen en sociaal om te gaan met de andere kinderen. Doordat er meer dingen van hun vaardigheden tegelijkertijd wordt verwacht kan dit bij sommige kinderen (hoge) spanning opleveren, waardoor een spel uit kan monden in boosheid, ruzie en verdriet.
Tijdens spelbegeleiding worden één-op-één of direct met een klein groepje kinderen spelletjes met elkaar gespeeld waarbij de begeleider structuur en duidelijkheid aanbrengt in het spel en de spelsituatie (dit kan binnen en buiten zijn). Ondertussen wordt ook (indirect) aandacht besteedt aan het bevorderen van sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en verminderen van eventuele faalangst.
Vooraf kunnen ontwikkelings- en leerdoelen besproken worden met de ouders en het kind zelf als deze daar oud genoeg voor is. Spelbegeleiding kan zeker ook ingezet worden op scholen. Bijvoorbeeld in de vorm van coöperatieve spellen, ook mogelijk voor grotere groepen.

Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.